Hvad kan film og tekster bruges til?

Disse filmklip og tekster er produceret til gymnasieelever. Vi har lavet dem til dig, der gerne vil blive klogere på fænomenet mobning. Materialet kan bruges som debatstof i klassen, i elevrådet eller bare som inspiration til en snak mellem venner. Endelig kan film og hjemmeside støtte dig, der gerne vil skrive en skriftlig opgave om mobning. Velkommen om bord.

Et godt sted at starte er at læse om selve ordet mobning. Her gemmer der sig nemlig en hel del oplysninger om, hvordan man kan forstå begrebet:

Historik om mobbeordet

Det er temmelig ejendommeligt at alle kender til mobning – men alligevel har der været en mangel på systematisk viden om et fænomen, der formentligt er flere hundrede år gammelt. Forskning i mobning er ungt. Det kan dateres til slutningen af 1960’erne. En svensk psykologistuderende Dan Olweus skrev speciale om mobning – og har siden forsket i emnet. Det var også i Sverige, man fandt på, at kalde udstødelse blandt skoleelever for for mobning. Mobning stammer fra det engelske ord ”mob”, der kan oversættes med ”pøbel”. Mob stammer igen fra det latinske ord ”mobilos”, som betyder en letbevægelig genstand eller skare. Det er interessant, at man i Scandinavian har valgt et ord, som peger på, at her har vi med et gruppefænomen at gøre. Altså noget flere individer gør sammen. Det engelske ord for mobning er ”bullying”, der stammer fra ordet ”bully”, der betyder tyr. I de engelsk talende kontinenter har man således valgt en betegnelse, der peger på en person eller figurs aggressive adfærd. Selvom man i Scandinavian har valgt et ord, der peger på handlinger flere gør sammen, så kritiseres også den Skandinaviske tidligere mobbeforskning for primært at undersøge mobning udfra studier af personlige motiver og egenskaber.

Læs mere om de to drivkræfter i den nye mobbeforskning her:
Social eksklusionsangst HER.
Longing for belonging HER.
Du kan se en oversigt over alle film og tekster HER.